nedjelja, 10. siječnja 2010.

Dodik: Bosna ne može da opstane na principima koje guraju Sarajevo i međunarodna zajednica

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je njegovo lično mišljenje da je prošlo vrijeme jačanja institucija BiH i da dolazi vrijeme snaženja Srpske.

"Bosna ne može da opstane na principima koje guraju Sarajevo i međunarodna zajednica. Ona može da bude složena država, sastavljena od dve ili više republika, sa dve ili tri zajedničke funkcije, kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom. A ne da se svi zakoni donose na nivou BiH, koja za to nije nadležna", rekao je Dodik u intervjuu za beogradske "Večernje novosti".

Na pitanje da li biti nastavljeni razgovora o ustavnim promjenama, Dodik je rekao da nema ništa protiv, ali da će u tom pogledu biti pomaka ako se tri naroda dogovore, jer, kako je naglasio, međunarodna zajednica ne može spasti BiH ako njeni narodi ne budu to željeli.

"BiH je imaginarna, sporazumna zemlja koju na silu održava i krpi međunarodna zajednica. To je zemlja koja ne daje dovoljno širine Srpskoj, koja je nedovršena priča i protektorat i koju tek treba definisati, a mi ne dopuštamo da to čine stranci", rekao je Dodik.

Na pitanje da li su baš svi visoki predstavnici kršili međunarodno pravo u BiH, Dodik je rekao da je svaki visoki predstavnik koji je odlazio, bukvalno, još na aerodromu u Sarajevu potpisivao sto zakona koji su osvanuli poslije njega.

"Mi smo to morali da sprovodimo kada njih odavno više nije bilo tu. I nije bilo onog ko se poslije nije izvinjavao za ono što je uradio, tvrdeći da su ga na to terale vlade", rekao je Dodik i dodao da je najviše materijala prikupljeno protiv Pedija Ešdauna.

"On će prvi da se nađe na klupi. Nećemo da žurimo. Za sve njih moraju da se steknu uslovi i da budemo sigurni u svoju pobedu. Ne smemo dopustiti da se nijedna tužba odbaci", naglasio je premijer Srpske.

Na pitanje da li ima dokaza za optužbe koje krenu protiv njega kada god podigne glas protiv protektora u BiH, Dodik je rekao da postoje samo laži, ali da se on laži ne plaši.

0 komentari: