nedjelja, 10. siječnja 2010.

SDP o malverzacijama: Razvojna banka, Nikola Špirić i Dragan Vrankić

Cjelokupna bh javnost ostala je šokirana nakon medijskog objavljivanja malverzacija neviđenih razmjera u vezi sa sumnjivim radnjama predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke Federacije BiH, Ante Vidačaka, a sve u dogovoru i sprezi sa Vladom Federacije BiH.

Naime, Vlada Federacije BiH je za tri miliona KM na krajnje sumnjiv način i bez raspisivanja tendera prije dvije godine kupila od Vidačakove firme srušeni hotel ''Hercegovina'' za potrebe vladinih institucija u Mostaru. Ono što je sporno u svemu tome je da Vlada nikada nije ušla u posjed kupljene imovine (pomenuta zgrada nikada nije napravljena) zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Bez obzira na to Ante Vidačak je odmah nakon prodaje zgrade nagrađen od strane Vlade FBiH mjestom direktora Nadzornog odbora Razvojne banke. Nažalost, tu nije kraj. U međuvremenu Vidačakova kompanija ''Promark'' dobija nekoliko tendera od kojih je samo jedan u vrijednosti od pola miliona maraka za adaptaciju Kliničke bolnice Mostar u kojoj je Vidačak član Upravnog odbora. U konačnici pored svega navedenog Vlada Federacije BiH u aprilu 2009. godine Vidačaka imenuje i za člana Nadzornog odbora Direkcije za ceste FBiH.

Trakavica u vezi sa direktorom Razvojne banke, Ramizom Džaferovićem, kao i poslovanjem iste, traje preko dvije godine nakon što je finansijska policija nekoliko puta vršila kontrolu poslovanja ove banke. Po preliminarnim informacijama koje su prikupljene već sada je izvjesno da se radi o grubim kršenjima zakona, sukobu interesa i zloupotrebama položaja što Vlada FBiH kao Skupština Razvojne banke nastoji prikriti već punu godinu dana.

Pošto je i više nego evidentno da se sve ovo dešava uz direktno učešće Vlade Federacije BiH, klub poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH će tražiti odgovornost za ove nedopuštene radnje.

Nedavno je otkrivena slična malverzacija u kojoj su učestvovali premijer državne vlade Nikola Špirić i ministar finansija Dragan Vrankić, u kojoj je za 2000 m2 plaćeno 12 miliona maraka (po jednom m2 plaćeno je 6000 KM) o čemu tužilaštvo i SIPA šute.

Na posljednjoj sjednici Parlamenta Federacije BiH poslanici su odbili prihvatiti izmjene zakona kojim bi legalizovali sukob interesa u kome su članovi Vlade vršeći funkciju Skupštine Razvojne banke.

Nakon toga su članovi CIK-a uspjeli demantirati sami sebe. Kao vrhunski profesionalci, stručno, objektivno, bez ikakvog političkog uticaja, članovi CIK-a samostalno su odlučili da su se malo zaigrali kada su pomislili da ipak trebaju raditi svoj posao i zaključili kako, usprkos činjenici da Parlament nije prihvatio izmjene zakona, članovi Vlade Federacije nisu u sukobu interesa i mogu nesmetano sa nadzornim odborom i upravom Razvojne banke nastaviti sa radom na daljem uništavanju privrede u Federaciji i besramnim bogaćenjem njima podobnih pojedinaca.

Više nema nikakve sumnje da je Centralna izborna komisija samo konačan egzekutor političkih partija koje su na vlasti u pokušaju njihovog obračuna sa opozicijom.

Nas u SDP-u ne čudi ovakva reakcija članova CIK-a, ali se pitamo hoće li i kada reagirati oni koji bi trebalo da se bore protiv kriminala i korupcije u BiH, pravosuđe i policija prije svih ili su se u izbornoj godini i oni opredijelili.

Centar za informisanje SDP BiH

0 komentari: