nedjelja, 10. siječnja 2010.

Dodik: Srpska neće odustati od referenduma

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da Srpska neće odustati od referenduma i da niko ne može zabraniti građanima da se izjasne.

"Ušli smo u fazu izrade potrebnog zakona i već u drugoj polovini januara predložićemo Skupštini zakon o referendumu prilagođen ovom vremenu. Poslije službene objave zakona, donijećemo odluku o raspisivanju referenduma na kojem ćemo pitati naš narod podržava li `Dejton` i protivi li se nametanju odluka i zakona visokog predstavnika", objasnio je Dodik.

Premijer Srpske je za beogradske "Večernje novosti" rekao da će tako biti obezbijeđeni normativni uslovi i svi mehanizmi da RS jednog dana, ako bude potrebno, organizuje i referendum o statusu.

Komentarišući optužbe da organizovanjem referenduma ruši Dejtonski sporazum, Dodik je upitao kako može biti optužen da ruši Dejtonski sporazum ako bude postavljeno pitanje: "Da li ste za očuvanje 'Dejtona'?".

"Prije nekoliko dana pozvao sam visokog predstavnika Incka da mi tačno citira odredbe Sporazuma, bilo koje rezolucije UN, bilo koje tačke `bonskih ovlašćenja` po kojima može da nameće odluke. Nije ih našao. On vara javnost. Ta prava nema", naglasio je Dodik.

Na pitanje kako se oduprijeti pritiscima koji su se već obrušili na njega sa svih strana i činjenici da će visoki predstavnik, sasvim izvjesno, učiniti sve da ga spriječi u sprovođenju referenduma, Dodik je rekao da visoki predstavnik može da pokuša da spriječi, ali niko ne može da zabrani ljudima da se izjasne.

"Mi nećemo odustati, a on mora da ima formalno uporište da bi nešto spriječio", rekao je Dodik i naglasio da je njegov cilj da legalizuje pravo Republike Srpske da iskaže svoju volju i da dokaže da može odlučivati o svom statusu.

Prema njegovom mišljenju, veoma je važno izboriti se za svoj legitimitet, a to što se visoki predstavnik toliko buni samo je dokaz kolika je težina ovih odluka.

"Sada je sasvim jasno da je Bošnjacima prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma rečeno: vi samo potpišite, a mi ćemo učiniti sve da RS oduzmemo ovlašćenja i da Bosna bude centralizovana! Iako to niko neće da prizna, realan život i geneza svega što se dogodilo pokazuju da je bilo baš tako. I da postoje opasna obećanja ranije data jednoj strani. U takvoj situaciji, ostaje nam samo da se borimo za naša legitimna prava. Referendum o tome da li ovaj narod želi da živi u Bosni ili izvan Bosne, sasvim sigurno će doći na red", istakao je Dodik.

Na pitanje imali li rješenje u slučaju da Incko pokuša da ga smijeni, Dodik je rekao da je spreman za sve njihove avanture, ali da ne zna koliko su oni spremni.

"Šta ako ja ne prihvatim odluku? I ako je ne prihvate Vlada i Skupština? Šta će da urade? Da dovedu tenkove da mi zabrane da uđem u zgradu Vlade? Pa, ne moram ja ni da uđem u zgradu, mogu da sazovem sednicu u privatnoj kući i da kažem da su oni okupatori. Status je teško pitanje, rešava se sporo. Ali, sa ponosom. Ja sam ponosan na činjenicu da ćemo održati referendum", poručio je premijer Srpske.

0 komentari: