petak, 8. siječnja 2010.

Sud BiH: Ukinut pritvor Zoranu Iliću

Jednom od trojice osumnjičenih za genocid u Srebrenici - Zoranu Iliću - Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio niz mjera zabrane, prenio je u petak BIRN - Justice Report.

Odlukom državnog suda Iliću je zabranjeno "sastajanje, odnosno kontaktiranje ili povezivanje na bilo koji način" s određenim osobama, "uključujući i približavanje u rastojanju od najmanje 100 metara".

Ilića zvanog "Cindin" zajedno s Duškom Jevićem zvanim "Staljin" i Mendeljevom Đurićem zvanim "Mane" pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 28. oktobra 2009. godine, otkad se i nalaze u pritvoru.

Svu trojicu Tužilaštvo BiH sumnjiči za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995., u vrijeme kada je Jević bio pomoćnik komandanta za operativno-nastavne poslove i direktor policijskog Centra za obuku na Jahorini, Mendeljev komandir Prvog voda u ovom centru, a Ilić pripadnik jedinice Centra za obuku.

Zbog sumnje da je počinio isti zločin, od decembra 2009. u pritvoru je i Goran Marković, bivši komandir voda odreda "Jahorina" brigade Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike srpske.

0 komentari: